Aanmaken van een Child-theme binnen WordPress

Aanmaken Child theme Wordpress

Wat is een child theme?

Een child theme gebruik je als je bij jouw WordPress website een thema gebruikt waar je de nodige aanpassingen in wil aanbrengen op het gebied van HTML, CSS en PHP. Het is als het ware een tweede thema bovenop je bestaande thema waar alle aanpassingen in komen te staan.

Waarom een child theme gebruiken binnen WordPress?

Het gebruik van een child theme voorkomt onnodige problemen wanneer er een update voor het thema beschikbaar is. Wanneer je wijzigingen binnen het thema aanbrengt, zullen bij een update van het thema al deze aanpassingen verdwenen zijn. Jouw aanpassingen zullen dan overschreven worden door de update. Wanneer je gebruikt maakt van een child theme breng je de wijzigingen ergens anders aan zodat je het thema rustig kunt updaten. Een WordPress website kijkt altijd eerst of er een child theme aanwezig is voordat hij naar het daadwerkelijke thema kijkt. Jouw aanpassingen zullen altijd zichtbaar blijven.

Wanneer gebruik je een child theme?

Gebruik je een thema en wil je het lettertype van de koppen aangepast hebben? Binnen je child theme kun je dan aangeven welke grootte deze koppen moeten krijgen. Maar ook custom php functies kun je daarin toevoegen. Wil je bijvoorbeeld dat bepaalde CSS of javascript alleen op specifieke pagina’s geladen worden. Dan kun je gebruik maken van de wp_enqueue functie. Kortom alle wijzigingen breng je aan in een child theme.

Hoe maakt ik een child theme aan?

Het aanmaken is niet zo heel moeilijk. Hieronder leg ik stap voor stap uit hoe dit werk.
Je kunt een thema kopen via bijvoorbeeld themeforest.net. Bij Themeforest zie je dat er vaak al een child theme wordt geleverd binnen je aankoop. In dat geval hoef je alleen beide thema’s te installeren binnen WordPress. Het kan ook zijn dat je gebruik maakt van een gratis thema van WordPress zelf. Twenty Seventeen is het gratis wordpress thema van WordPress. Hieronder leg ik uit hoe je een child theme aanmaakt voor het thema Twenty Seventeen.

  1. Installeer Twenty Seventeen via de WordPress installer of upload je thema in de theme folder via FTP. De theme folder zit onder /wp-content/themes/ De map binnen de FTP heet nu twentyseventeen
  2. Maak een nieuwe map aan binnen de folder themes en noem deze twentyseventeen_child
  3. Kopieer het bestand style.css uit twentyseventeen en plak deze in twentyseventeen_child
  4. Kopieer onderstaand stukje code en plak deze bovenin het gekopieerde CSS bestand style.css die nu in twentyseventeen_child staat.


Let er op dat de regel Template: altijd de naam heeft van het originele thema.

Alle informatie die al in het bestand staat tussen de /* en */ kun je verwijderen en vervangen door bovenstaande code.
In het filmpje hieronder leggen we bovenstaande stappen nog eens uit.

The aangemaakte thema activeren binnen WordPress

Als je alle stappen hebt doorlopen moet je het aangemaakte thema nog activeren. Ga binnen de admin van WordPress naar het kopje weergave –> thema’s en activeer het zojuist aangemaakt child thema. Dat was alles! Je kunt nu gebruik maken van je child thema.